4 Νοε 2008

Κοινή η Αντίδραση για το νόμο Ρουσόπουλου

"Ομόφωνα επιβεβαιώθηκε η συμπόρευση των εργαζομένων στον ραδιοσταθμό «Επικοινωνία» του Δ. Ηρακλείου, με τους συναδέλφους τους στα υπόλοιπα δημοτικά ΜΜΕ, με την υιοθέτηση του ψηφίσματος του «Αθήνα 984», συμπληρωμένο με τοπικές δράσεις. 


Στη συνέλευση στην οποία έγινε ενδιαφέρουσα συζήτηση, συμμετείχαν εκπρόσωποι ΔΣ κλαδικών σωματείων των ΜΜΕ, ο εργασιακός εκπρόσωπος των συντακτών του 984, Γ. Λαβράνος (διαβάστηκε και μήνυμα του Δ. Ζώνιου, εκπροσώπου των εργαζομένων στο ΔΣ της επιχείρησης) και ο Νάσος Μπράτσος μέλος του γενικού συμβουλίου της ΠΟΕΣΥ.

Άκρως ενδιαφέρουσα η πρόταση εργαζόμενου στον «Επικοινωνία» που ζήτησε να μεταφερθεί στο ΔΣ της ΠΟΕΣΥ, να οργανώσει παρέμβαση στη Θεσσαλονίκη στο τέλος Νοεμβρίου στο συνέδριο της ΚΕΔΚΕ για τα δημοτικά ΜΜΕ.
Η πρόταση έχει ήδη κοινοποιηθεί και στην εκπρόσωπο του Ασύνταχτου Τύπου στο ΔΣ της ΕΣΗΕΜΘ.

Αύριο στις 11πμ γενική συνέλευση στον Αθήνα 984, ενώ σήμερα γενική συνέλευση είχε και ο "Ξένιος" (Ανω Λιόσια)."
Από το Financial Crimes



Οι εργαζόμενοι του Δημοτικού Ραδιοφώνου των Άνω Λιοσίων ΞΕΝΙΟΣ 94,3 FM ενέκριναν ομόφωνα το ψήφισμα των συναδέλφων-εργαζομένων στον «Αθήνα 9:84», στον «Air 104,4 fm» και στην ιστοσελίδα «www.athina984.gr», και πήραν τις εξής αποφάσεις:

                                                                                     Άνω Λιόσια, 4 Νοεμβρίου 2008



                                                 ΨΗΦΙΣΜΑ 


Η επιχειρούμενη μετατροπή των δημοτικών ραδιοφωνικών σταθμών σε Ανώνυμες Εταιρίες αποσκοπεί στην πλήρη εμπορευματοποίηση του κοινωνικού αγαθού της ενημέρωσης και πληροφόρησης του λαού. Παράλληλα, επιφέρει βλαπτικές μεταβολές σε βάρος των εργαζομένων στο επαγγελματικό επίπεδο και υπονομεύει καίρια τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματά τους. Ουσιαστικά, τους φέρει ενώπιον του εκβιαστικού διλήμματος εάν δεν επιλεγούν να συνεχίσουν να εργάζονται στις Α. Ε., ν’ αποδεχθούν την υποχρεωτική… «διέξοδο» να γίνουν δημοτικοί
υπάλληλοι. Ειδάλλως, θ’ απολυθούν. Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα, δηλαδή. 

Το πολιτικό εγχείρημα δεν προωθείται, βεβαίως, απλά και μόνο με τη βούληση μίας ή και περισσότερων δημοτικών Αρχών. Ούτε η υλοποίησή του εξαντλείται στην απόφαση του τέως υπουργού Επικρατείας να νομοθετήσει την προϋπόθεση μετατροπής των δημοτικών ραδιοφωνικών σταθμών σε Ανώνυμες Εταιρίες, εάν θέλουν να λάβουν άδειες λειτουργίας ως μέσα ενημέρωσης. Η παράδοση των κοινωνικών αγαθών στο βωμό του εμπορικού κέρδους αποτελεί μία συνειδητή πολιτική επιλογή που ξεπερνά τα όρια της κυβέρνησης. Υποστηρίζεται θερμά ή συγκαλυμμένα
και από άλλες πολιτικές δυνάμεις. 

Γι’ αυτό και το πρόβλημα δεν μπορεί ν’ αντιμετωπιστεί μεμονωμένα. 

Οι διοικήσεις της Ε.Σ.Η.Ε.Α., της Π.Ο.Ε.Σ.Υ., της Ε.Τ.Ε.Ρ. και της Ε.Π.Η.Ε.Α. πρέπει ν’ αναλάβουν πρωτοβουλίες για τον συντονισμό της αγωνιστικής δράσης με τα σωματεία και των υπολοίπων επαγγελματικών κλάδων, που πλήττονται από την ιδιωτικοποίηση των δημοτικών επιχειρήσεων. 

Οι δημοτικοί ραδιοφωνικοί σταθμοί δεν μπορεί να λειτουργούν στη βάση της επιχειρηματικής ανταποδοτικότητας, με όρους εμπορικής ανταγωνιστικότητας. Οφείλουν να συνεχίσουν να προσφέρουν ολόπλευρη και ουσιαστική ενημέρωση στον κόσμο και να μην μετατραπούν, όπως μεθοδεύεται, σε φορείς μετάδοσης απλών χρηστικών πληροφοριών κι εκπομπής μουσικής. Δε δημιουργήθηκαν γι’ αυτό τον σκοπό και δεν πρέπει να μεταβληθεί η φυσιογνωμία τους. Το κοινωνικό αγαθό της ενημέρωσης και της πληροφόρησης δεν κοστολογείται με το μέτρο ή με το
κιλό. 

Επιπλέον, οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να πληρώσουν τις συνέπειες για τα «διοικητικά κουσούρια του Δημοσίου» και το ότι δεν επιτεύχθηκε εδώ και χρόνια το νοικοκύρεμα στα οικονομικά των ραδιοφωνικών σταθμών. Οι ευθύνες βαρύνουν αποκλειστικά αυτούς που δε διοίκησαν σωστά κι αυτούς που τους διόρισαν. 

Διακηρύσσουμε ότι σε συνεργασία με τους εργαζόμενους των υπόλοιπων δημοτικών ραδιοφωνικών σταθμών και των άλλων δημοτικών επιχειρήσεων θα παλέψουμε και θα κλιμακώσουμε τις κινητοποιήσεις μας ζητώντας: 

* Πλήρη και σταθερή εργασία για όλους τους εργαζόμενους και να μη θιγούν τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματά τους. 

* Την κατάργηση των διατάξεων του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων που επιβάλλουν την εμπορευματοποίηση των υπηρεσιών των δήμων. 

* Την απόσυρση της διάταξης του «νόμου Ρουσόπουλου», που υποχρεώνει τους δημοτικούς ραδιοφωνικούς σταθμούς ν’ αλλάξουν το νομικό καθεστώς λειτουργίας τους, για να πάρουν άδειες λειτουργίας ως μέσα ενημέρωσης. 

* Αποσαφήνιση των θέσεων όλων των κομμάτων και των Δημοτικών παρατάξεων. 

Κατά τη Γενική Συνέλευση της 4ης Νοεμβρίου των εργαζομένων του ΞΕΝΙΟΥ αποφασίστηκε να στηρίξουμε πλήρως, το πρόγραμμα δράσεων και κινητοποιήσεων των συναδέλφων-εργαζομένων στον «Αθήνα 9:84», στον «Air 104,4 fm» και στην ιστοσελίδα «
www.athina984.gr», το οποίο  καλούνται να στηρίξουν εμπράκτως τα Διοικητικά Συμβούλια της Ε.Σ.Ε.Η.Α, της Π.Ο.Ε.Σ.Υ., της Ε.Π.Η.Ε.Α., της Ε.Τ.Ε.Ρ., και της Ε.Σ.Π.Η.Τ.  και το οποίο παραθέτουμε:

*Μετάδοση ανά μισή ώρα είτε υπό μορφή ραδιοφωνικού σποτ είτε ως κείμενο στο τέλος των δελτίων και τίτλων ειδήσεων του ψηφίσματος καθώς κι ενός κειμένου με την επιχειρηματολογία μας που θα καταρρίπτει την προπαγάνδα που αναπτύσσεται σε βάρος των εργαζομένων της Δ.Ε.Ρ.Α. («Αθήνα 9:84», «Air 104,4 fm» και ιστοσελίδα «
www.athina984.gr»). 

* Παραστάσεις διαμαρτυρίας και τρίωρες στάσεις εργασίας κατά τις ημέρες και ώρες όπου το Δ.Σ. της Ε.Σ.Η.Ε.Α. θα συναντηθεί με τον Υπουργό Εσωτερικών και τον Πρόεδρο της ΚΕΔΚΕ. Στις συναντήσεις αυτές πρέπει να παρίστανται και οι εκπρόσωποι των εργαζομένων σε όλα τα δημοτικά ραδιόφωνα. Παράλληλα, κατά τη διάρκεια αυτών των δύο στάσεων εργασίας το οριζόμενο προσωπικό ασφαλείας θα είναι υπεύθυνο για τη μετάδοση ειδήσεων που θα αφορούν μόνο στην έκβαση των συναντήσεων και στον προγραμματισμό δράσης των εργαζομένων. Ζητάμε από τη
διοίκηση της Ε.Σ.Η.Ε.Α. να επισπεύσει τις δύο συναντήσεις και να τις προγραμματίσει για την επόμενη εβδομάδα. 

* Παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το Δημαρχείο στην Πλ. Κοτζιά κατά την επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου την ερχόμενη Δευτέρα 3 Νοεμβρίου στις 2.00 μ.μ. Για την πραγματοποίηση της κινητοποίησης ζητάμε την κήρυξη δίωρης στάσης εργασίας από τις 2.00 έως τις 4.00 μ.μ. την ίδια ημέρα. 

* Διεξαγωγή νέας Γενικής Συνέλευσης των εργαζομένων την Τετάρτη 5 Νοεμβρίου στις 11.00 π.μ., με παράλληλη συνέντευξη Τύπου, στην οποία θα παραστούν και οι εκπρόσωποι εργαζομένων των υπολοίπων δημοτικών ραδιοφωνικών σταθμών. Κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης ζητάμε την κήρυξη τετράωρης στάσης εργασίας από τις 11.00 π.μ. έως τις 3.00 μ.μ. 

* Ανάρτηση πανό στην είσοδο του ραδιοφωνικού σταθμού επί της οδού Πειραιώς. 

* Διανομή του ψηφίσματος και άλλου έντυπου ενημερωτικού υλικού κατά τη διάρκεια εκδηλώσεων του Δήμου Αθηναίων.

* Ορισμός οκταμελούς επιτροπής εργαζομένων, που θα αναλάβει την δημοσιοποίηση του ζητήματος και των θέσεων των εργαζομένων.


Εκτός των προτάσεων των συναδέλφων-εργαζομένων στον «Αθήνα 9:84», στον «Air 104,4 fm» και στην ιστοσελίδα «
www.athina984.gr» οι εργαζόμενοι του ΞΕΝΙΟΥ 94,3 FM, (επειδή βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας, λόγω του ότι δεν τους έχουν καταβληθεί τα δεδουλευμένα), παραθέτουν προς συζήτηση, και τις δικές τους συμπληρωματικές προτάσεις, σε ότι αφορά το πρόγραμμα δράσεων και κινητοποιήσεων, που πρέπει να οργανώσουμε από κοινού όλα τα δημοτικά ΜΜΕ.

Προτείνουμε:

* Τη δημιουργία κοινού ραδιοφωνικού spot, το οποίο θα εκφράζει την αντίθεση των των εργαζομένων όλων των δημοτικών ΜΜΕ, στη μετατροπή τους σε Α.Ε. και θα βγαίνει στον «αέρα» κάθε μισή ώρα. Ήδη σε πρώτη φάση κάθε μισή ώρα στον ΞΕΝΙΟ, με απόφαση της γενικής συνέλευσης, παίζει το σποτάκι των εργαζομένων του ΞΕΝΙΟΥ, το οποίο λίαν συντόμως θα πρέπει να αντικατασταθεί από ένα κοινό.

*Τη σύσταση Συντονιστικού Οργάνου το οποίο θα απαρτίζεται από μέλη των Δ.Σ. των Ενώσεων, και των επιτροπών αγώνα που θα συσταθούν στα δημοτικά ραδιόφωνα, με τη συμμετοχή και των εκπροσώπων εργαζομένων.

*Καθιέρωση ωριαίας ή ημίωρης καθημερινής εκπομπής, που θα ασχολείται αποκλειστικά με το θέμα των δημοτικών ΜΜΕ (συνεντεύξεις-ρεπορτάζ), και η οποία θα μεταδίδεται την ίδια ώρα σε όλα τα δημοτικά ραδιόφωνα, και θα είναι υπό την εποπτεία των επιτροπών αγώνα, (που θα πρέπει να συστηθούν άμεσα), και την οποία θα επιμελείται και θα παρουσιάζει προσωπικό, από όλα τα δημοτικά ΜΜΕ. Αποστολή δελτίων τύπου στα υπόλοιπα ΜΜΕ, για ότι προκύπτει γύρω από το θέμα που μας «καίει».

*Στάσεις εργασίας και συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας τις ημέρες των συναντήσεων της ΕΣΗΕΑ, με τον Υπουργό Εσωτερικών και τον Πρόεδρο της ΚΕΔΚΕ.

*Συγκέντρωση διαμαρτυρίας και κατάθεση ενιαίου ψηφίσματος, στη Βουλή.

*Συναντήσεις των συνδικαλιστικών Ενώσεων (ΕΣΗΕΑ, ΕΤΕΡ, ΕΠΗΕΑ) και του υπό σύσταση Συντονιστικού Οργάνου (που προτείνουμε), με τους πολιτικούς αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης και των υπεύθυνών τους, στον τομέα της ενημέρωσης.

Αύριο, Τετάρτη 5 Νοεμβρίου στις 11:00π.μ. με απόφαση της γενικής συνέλευσης, οι εργαζόμενοι του Δημοτικού Ραδιοφώνου των Άνω Λιοσίων ΞΕΝΙΟΣ 94,3 FM θα δώσουν το παρών στην γενική συνέλευση, με παράλληλη συνέντευξη τύπου, των συναδέλφων-εργαζομένων στον «Αθήνα 9:84», στον «Air 104,4 fm» και στην ιστοσελίδα «
www.athina984.gr».

Η ισχύς εν τη ενώσει!!! ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΘΑ ΔΩΣΟΥΜΕ ΝΕΑ ΠΝΟΗ ΣΤΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΜΜΕ!!!

ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ ΤΩΝ ΑΝΩ ΛΙΟΣΙΩΝ «ΞΕΝΙΟΣ 94,3 FM»

Χαιρετισμός του Δημήτρη Ζώνιου, εκπροσώπου των εργαζομένων στον «Αθήνα 9.84» στις Γενικές Συνελεύσεις των εργαζομένων στον «Ξένιο» και στον «Ράδιο Επικοινωνία» 


4 Νοέμβρίου 2008
 

 Συνάδελφοι, η επιχειρούμενη μετατροπή των δημοτικών ραδιοφωνικών σταθμών σε Ανώνυμες Εταιρίες δεν είναι απόφαση ενός, δύο ή και δέκα δημάρχων. Ούτε αποσκοπεί στην οικονομική εξυγίανσή τους, όπως προσπαθούν να παραπλανήσουν τον λαό.
Εντάσσεται στο πλαίσιο ιδιωτικοποίησης των υπηρεσιών των δήμων και πλήρους εμπορευματοποίησης όλων των κοινωνικών αγαθών, συμπεριλαμβανομένου αυτού της ενημέρωσης. Άλλωστε, εάν υπήρχε πραγματική βούληση για το νοικοκύρεμα στα οικονομικά των δημοτικών επιχειρήσεων, αυτή θα μπορούσε να επιτευχθεί και χωρίς να μεταβληθεί το νομικό καθεστώς λειτουργίας τους.
         Πρόκειται, όμως, για μια συνειδητή πολιτική επιλογή που εκφράζει τη σημερινή κυβέρνηση, άλλες πολιτικές δυνάμεις, την πλειοψηφία της ΚΕΔΚΕ, μεμονωμένους δημάρχους και δημοτικές παρατάξεις. Γι’ αυτό δεν πρέπει να μας ξεγελούν οι αντιπολιτευτικές κορώνες ή η έκφραση αγαθών προθέσεων. Οφείλουμε να ξεμπροστιάσουμε όσους δεν είναι πραγματικά μαζί μας. Όσους, ενώ ψήφισαν τον Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων και στηρίζουν στην πράξη το «νόμο Ρουσόπουλου», επιχειρούν να υπονομεύσουν την αποτελεσματικότητα του αγώνα μας, υποστηρίζοντας ότι τάσσονται στο πλευρό μας.
        Αναμφισβήτητα, την κύρια πολιτική ευθύνη φέρουν η κυβέρνηση της ΝΔ και οι δήμαρχοι που υλοποιούν στην παρούσα φάση την απόφαση για μετατροπή των δημοτικών ραδιοφωνικών σταθμών σε Ανώνυμες Εταιρίες. Συνυπεύθυνοι, ωστόσο, είναι και όσοι συμπλέουν μαζί τους.
Μια προσωρινή παράταση, όπως προτείνεται από δυνάμεις της αντιπολίτευσης, πράγματι, θα μας πρόσφερε την ευκαιρία και τον χρόνο να οργανώσουμε καλύτερα την πάλη μας. Θα έλυνε, όμως, το πρόβλημα; Όχι βέβαια. Αντιθέτως, σε λίγους μήνες, πιθανότατα μέσα στο καλοκαίρι των αδειών, θα εμφανιζόταν μπροστά μας πάλι, πιο οξυμένο. Ποιος μας διαβεβαιώνει επίσης, ότι αυτό που δεν θα γίνει σήμερα, δεν θα γίνει αύριο από μια άλλη κυβέρνηση, από άλλους δημάρχους.
         Γι΄ αυτό, επιμένω, οφείλουν όλοι, όχι μόνο να διατυπώνουν ξεκάθαρα τη θέση τους, αλλά και να αποδεικνύουν όσα λένε εμπράκτως. Κι επειδή το μέτωπο αυτών που ζυγίζουν τα πάντα στη ζυγαριά του εμπορικού κέρδους και της επιχειρηματικής ανταποδοτικότητας είναι διευρυμένο, οφείλουμε να συντονίσουμε τη δράση μας. Ως πρώτο βήμα, πρέπει να συσπειρωθούν όλοι οι εργαζόμενοι των δημοτικών ραδιοφωνικών σταθμών σε ένα ενιαίο ψήφισμα, σε ένα πρόγραμμα κινητοποιήσεων. Ήδη, έχει γίνει συνεννόηση σε επίπεδο εκπροσώπων των εργαζομένων για συμπόρευση του «Ξένιου», του «Ράδιο Επικοινωνία» και του «Αθήνα 9:84», ενώ στο δρόμο μας αναμένεται να συναντήσουμε και τους εργαζόμενους στο «Κανάλι 1» του Πειραιά.
         
Δεν αρκεί αυτό, όμως. Τα σωματεία μας, η ΠΟΕΣΥ, η ΕΣΗΕΑ, η ΕΤΕΡ, η ΕΠΗΕΑ και η ΕΣΠΗΤ οφείλουν να επιδιώξουν τον συντονισμό της δράσης μας με τα συνδικάτα των υπόλοιπων επαγγελματικών κλάδων που πλήττονται από την ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών των δήμων.

Δεν πρέπει να μας διαφεύγει ότι στην ίδια θέση που βρισκόμαστε εμείς, βρίσκονται και οι εργαζόμενοι σε συνολικά 1.900 δημοτικές επιχειρήσεις. Σε αρκετές από αυτές, μάλιστα, η κατάσταση είναι τόσο άσχημη, ώστε δεν μπορούν ούτε καν να κλείσουν, λόγω χρεών. Κι ακριβώς επειδή το πολιτικό κόστος είναι τεράστιο, ακούγεται ότι θα δοθεί νέα παράταση ως τον Αύγουστο για την εφαρμογή του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων.
Και να μην ξεχνάμε επίσης, ότι στο Ασφαλιστικό, που τα σωματεία μας επέδειξαν κοντόφθαλμη συντεχνιακή αντίληψη, απομονωθήκαμε από την υπόλοιπη κοινωνία, μας απομόνωσε κι αυτή και η κυβέρνηση βρήκε το κατάλληλο έδαφος για να μας δώσει τη χαριστική βολή. Μας τσάκισε. Και τα χρόνια ηλικίας για συνταξιοδότηση αύξηση αύξησε και στα αποθεματικά των Ταμείων μας «έβαλε χέρι» και οι παροχές θα υποβαθμιστούν σταδιακά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: