4 Νοε 2008

Σημεία τοποθετήσεων στο Δημοτικό Συμβούλιο

Σημεία από την τοποθέτηση του εργασιακού εκπροσώπου των εργαζομένων στον Α984, τον AIR 104,4 και το πόρταλ του Α984, Γιάννη Λαυράνου, στο Δημοτικό Συμβούλιο της 3ης Νοεμβρίου 2008:


"Για τους δημοσιογράφους που αποτελούν την πλειονότητα των εργαζομένων, η μεταφορά στο Δήμο εμφανίζεται υποκριτικά ως «διέξοδος» και ως τρόπος διασφάλισης των θέσεων εργασίας. Στην πραγματικότητα, πρόκειται για αλλαγή του εργασιακού αντικειμένου των δημοσιογράφων, κάτι που, κατ’ επέκταση, αποτελεί απαξίωση του δημοσιογραφικού επαγγέλματος.


Παράλληλα, για τους δημοσιογράφους μη μέλη της ΕΣΗΕΑ, που για χρόνια ήταν και ακόμη είναι όμηροι των συνεχών συμβάσεων έργου, παρότι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, με τη μεταφορά ανοίγει η πόρτα της εξόδου από το επάγγελμα αφού χάνουν τα ασφαλιστικά τους δικαιώματα. 


Η επιχείρηση δεν έχει απαντήσει σε συγκεκριμένα ερωτήματα που έχει θέσει η ΕΣΗΕΑ:


-Τι θα γίνει με τους μη επιθυμούντες τη μεταφορά στο Δήμο;


-Τι θα γίνει με όσους εργάζονται με δελτία παροχή υπηρεσιών;


-Τι θα γίνει με την ασφάλιση όσων εργάζονται στα portals και των μη μελών;


Αντίθετα, η επιχείρηση απαντά σε ερωτήματα που θέτει μόνη της. Υποκριτικά η μεταφορά στο Δήμο εμφανίζεται ως κάτι ανεξάρτητο από τη διαδικασία μετατροπής της επιχείρησης σε Ανώνυμη Εταιρία. Σε κείμενο της νομικής υπηρεσίας της ΔΕΡΑ, και σε ερώτηση σχετικά με το πόσοι δημοσιογράφοι μπορούν να μεταφερθούν στο Δήμο, απαντά ότι τον αριθμό θα τον καθορίσουν οι ανάγκες του Δήμου και δυνατότητα μεταφοράς έχει κάποιος μέχρι να συμπληρωθούν αυτές οι ανάγκες. Παράλληλα λέει ότι για την υποβολή της αίτησης  μεταφοράς χρειάζεται ενεργή σχέση του εργαζόμενου με τη ΔΕΡΑ και ότι όλα εξαρτώνται από το αν θα υπάρξει καταγγελία της σύμβασης εργασίας (!!!!) οπότε παύει και το δικαίωμα μεταφοράς. Δηλαδή προαναγγέλλει τη μετατροπή σε Α.Ε. και ότι αυτό σημαίνει πως διακόπτονται οι συμβάσεις όλων των εργαζομένων;"



Σημεία από τις τοποθετήσεις Δημοτικών Συμβούλων:


Ο Μ. Γιομπαζολιας, για το συνδυασμό της δημοτικής αντιπολίτευσης "Η Αθήνα αλλά-ζει" (ΠΑΣΟΚ), ζήτησε να υπάρχει εξαίρεση από τη μετατροπή σε ΑΕ αλλά με παράλληλο χρονοδιάγραμμα οικονομικού νοικοκυρέματος. Για κάθε πέντε που φεύγουν, να προσλαμβάνεται ένας και να βρεθεί λύση μαζί με τους εργαζόμενους.


Ο Π. Μπέης για το συνδυασμό της δημοτικής αντιπολίτευσης "Η Αθήνα αλλά-ζει" (ΠΑΣΟΚ), τόνισε ότι οι εργαζόμενοι απειλούνται με ανεργία λόγω της οικονομικής πραγματικότητας. "Δε μιλώ για τους πολυθεσίτες. Να κάνουμε επιτροπή με τους εργαζόμενους να βρούμε μοντέλα νομικά, εργασιακά κλπ για να λυθεί το πρόβλημα", κατέληξε.


Ο Φ. Ιγνατίου από τον συνδυασμό "Αθήνα πόλη της ζωής μας"  (ΝΔ), υπερασπίστηκε την μετατροπή της δημοτικής επιχείρησης ραδιοφωνίας (ΔΕΡΑ) σε Ανώνυμη Εταιρία, λέγοντας πως "είναι η μοναδική λύση για να μην πληρώνει ο αθηναϊκός λαός δικαίως ή αδίκως κάποιους". Όπως και αν ξεκίνησαν να εργάζονται, αν είναι ρουσφέτια ή εξυπηρετήσεις τώρα είναι εργαζόμενοι, είπε, και πρέπει να βρεθεί μια λύση. "Οι θέσεις που προτείνονται δεν είναι κατώτερες και δεν αποτελούν υποβάθμιση. Τα γραφεία τύπου καλούνται να ενημερώνουν τους συναδέλφους για τις δραστηριότητες οργανισμών", ανέφερε.


Σημεία από την τοποθέτηση του προέδρου του ΔΣ της ΔΕΡΑ, Θ. Καφέζα:


Ο κ. Καφεζας κατηγόρησε την αντιπολίτευση του δήμου ότι χρησιμοποιεί τους δημοσιογράφους για να μεγιστοποιήσει το πρόβλημα. "Το 1987 επαναστατήσαμε για την ελευθερία, τώρα θα το κάνουμε για την παρανομία;" αναρωτήθηκε, αναφερόμενος στο ιστορικό παρελθόν του Α984. "Το ζήτημα είναι να συνεχίσουν οι εργαζόμενοι να εργάζονται. Για καθένα που φεύγει έρχεται ένας από τη λίστα ανέργων της ΕΣΗΕΑ. Το νοικοκύρεμα θα συνεχιστεί. Δε θα αλλάξει ο νόμος για την αδειοδότηση και θα γίνουμε ΑΕ ακόμα και να αλλάξει ο κώδικας Δήμων και Κοινοτήτων", ανέφερε χαρακτηριστικά.


Σημεία από την τοποθέτηση του Δημάρχου Αθηναίων, Νικήτα Κακλαμάνη: 


"Ζήτησα παράταση και έχει γίνει αποδεκτή αλλά αυτό δε λύνει το πρόβλημα. Αν δεν είμαστε έτοιμοι για το νόμο Ρουσόπουλου τότε κλείσαμε και θα μείνουν όλοι στο δρόμο. Ανεξάρτητα από την παράταση, και χωρίς να προχωρούμε ακόμα στην τελική διαδικασία, ας έχουμε κάνει την προεργασία. Ο νόμος δε θα αλλάξει, λόγω του κοινοτικού δικαίου περί ελεύθερου ανταγωνισμού. Όταν ψηφιζόταν ο νόμος που ήταν η συμπαράσταση της ΕΣΗΕΑ; Οι μετατάξεις συμφωνώ ότι αφορούν περισσότερο τους διοικητικούς υπαλλήλους, αλλά την ξαναζήτησα και έχουν ήδη κατατεθεί αιτήσεις από 90 εργαζόμενους. Δεν αναφέρομαι σε δημοσιογράφους και μιλάμε πάντα για εθελοντική μετάταξη. Ας καταθέσει σύσσωμη η αντιπολίτευση πρόταση νόμου με μια μόνο διάταξη για να μην ισχύσει η διάταξη Ρουσόπουλου για τα δημοτικά ραδιόφωνα. Εμείς είμαστε οι τελευταίοι που θέλουμε την ΑΕ".


Δεν υπάρχουν σχόλια: