3 Νοε 2008

Θα πεθάνει η «ελεύθερη ραδιοφωνία» εκεί όπου γεννήθηκε;

Ανάμεσα στη Σκύλλα του νέου Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων, που επιβάλλει την μετατροπή των δημοτικών επιχειρήσεων σε Ανώνυμες Εταιρείες, και τη Χάρυβδη του νόμου περί αδειοδοτήσεων (ή "νόμου Ρουσσόπουλου"), που προβλέπει ότι μόνο τέτοιου τύπου εταιρείες μπορούν να νέμονται το δημόσιο αγαθό των ραδιοσυχνοτήτων, οι δημοτικοί ραδιοφωνικοί σταθμοί, αναπόσπαστο στοιχείο του επικοινωνιακού τοπίου από το 1987 μέχρι σήμερα και πρωτεργάτες του αγώνα για Ελεύθερη και Ανεξάρτητη Ενημέρωση, δίνουν μάχη επιβίωσης. Στην πρώτη γραμμή αυτής της μάχης βρίσκονται ο ιστορικός ραδιοσταθμός "Αθήνα 9,84 Fm", το πρωτοποριακό ξενόγλωσσο πρόγραμμά του "ΑΙR 104,4" και ο νεοσύστατος ιστότοπος athina984.gr.

Η διοίκηση της Δημοτικής Επιχείρησης Ραδιοφωνίας της Αθήνας, εκφράζοντας προφανώς την πολιτική βούληση της δημοτικής αρχής Κακλαμάνη, γνωστοποίησε ότι σκοπεύει να υλοποιήσει τη μετατροπή του "Αθήνα 9,84" σε Α.Ε. το συντομότερο δυνατό, με παράλληλη δραστική μείωση του απασχολούμενου προσωπικού. Επιδεικνύοντας σπουδή απολύτως ασυμβίβαστη με τις δικαιολογίες ότι "υποχρεώνεται να προχωρήσει σε μια κίνηση που δεν επιθυμεί", ο Δήμος της Αθήνας ετοιμάζεται (ποιος ξέρει με ποιες απώτερες επιδιώξεις) να μετατρέψει τον πρώτο μη κρατικό ραδιοσταθμό της χώρας, σε μία καχεκτική Α.Ε. με μόλις 30 εργαζόμενους, διακινδυνεύοντας ευθέως όχι μόνο τον ενημερωτικό του χαρακτήρα, αλλά και την βιωσιμότητά του.

Όσο για τους "ανεπιθύμητους" εργαζόμενους που περισσεύουν τους προσφέρει την "επιλογή" να απολυθούν ή να απαξιωθούν επαγγελματικά, προσφέροντάς τους τη "διέξοδο" της μετάταξης/μεταφοράς σε υπηρεσίες του Δήμου Αθηναίων, προκειμένου ο δημοτικός προϋπολογισμός να επωμισθεί τα "βάρη" από τα οποία απαλλάσσει την Α.Ε.

Όμως οι εργαζόμενοι δεν παραιτούνται από την υπεράσπιση του ενημερωτικού χαρακτήρα της δουλειάς τους, δεν συναινούν στην παράδοση των λειτουργιών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην λογική της εμπορικής ανταποδοτικότητας και πάντως δεν σκοπεύουν να πληρώσουν διαχειριστικές αμαρτίες πολλών ετών, για τις οποίες δεν φέρουν καμία ευθύνη.

Σε συνεργασία με τους συναδέλφους τους των υπόλοιπων δημοτικών ραδιοφωνικών σταθμών και όλων των δημοτικών επιχειρήσεων, οι εργαζόμενοι στον "Αθήνα 9,84 Fm", τον "ΑΙR 104,4" και το athina984.gr. κινητοποιούνται διεκδικώντας

* Πλήρη και σταθερή εργασία για όλους τους εργαζόμενους και να μη θιγούν τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματά τους.

* Την κατάργηση των διατάξεων του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων που επιβάλλουν την εμπορευματοποίηση των υπηρεσιών των δήμων.

* Την απόσυρση της διάταξης του «νόμου Ρουσόπουλου», που υποχρεώνει τους δημοτικούς ραδιοφωνικούς σταθμούς ν’ αλλάξουν το νομικό καθεστώς λειτουργίας τους, για να πάρουν άδειες λειτουργίας ως μέσα ενημέρωσης.

* Αποσαφήνιση των θέσεων όλων των κομμάτων και των Δημοτικών παρατάξεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: