4 Νοε 2008

Το δημοτικό συμβούλιο για το μέλλον του Α984

Το   θέμα της αλλαγής νομικού καθεστώτος του Αθήνα 9,84 από δημοτική επιχείρηση   ραδιοφωνίας σε ανώνυμη εταιρεία συζητήθηκε  κατά την  προ ημερησίας συζήτηση στη συνεδρίαση του δημοτικού  συμβουλίου της 3ης Νοεμβρίου 2008. 


Στο σώμα παρουσίασαν  τις θέσεις του προσωπικού οι εκπρόσωποι  των εργαζομένων, Δημήτρης Ζώνιος και Γιάννης Λαυράνος.


Ο Δημήτρης Ζώνιος κατέθεσε και επισήμως το ψήφισμα που ενέκρινε η γενική συνέλευση των εργαζομένων την προηγούμενη εβδομάδα, λέγοντας ότι η  επιχειρούμενη μετατροπή των δημοτικών ραδιοφωνικών σταθμών σε Ανώνυμες Εταιρίες αποσκοπεί στην πλήρη εμπορευματοποίηση του κοινωνικού αγαθού της ενημέρωσης και πληροφόρησης του λαού. Παράλληλα, επεσήμανε ότι  επιφέρει βλαπτικές μεταβολές σε βάρος των εργαζομένων στο επαγγελματικό επίπεδο και υπονομεύει καίρια τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματά τους. Επίσης ανέφερε ότι οι δημοτικοί ραδιοφωνικοί σταθμοί δεν μπορεί να λειτουργούν στη βάση της επιχειρηματικής ανταποδοτικότητας, με όρους εμπορικής ανταγωνιστικότητας.


Ο πρόεδρος του Αθήνα 9,84, Θανάσης Καφέζας, ανέφερε, τοποθετούμενος, ότι  το 90% των εξόδων του σταθμού είναι  ανελαστικά έξοδα. Πρόσθεσε  ότι η μετατροπή σε Ανώνυμη Εταιρεία είναι υποχρεωτική  καθώς επιβάλλεται  από πρόσφατο  νόμο Ρουσόπουλου, που προβλέπει ότι, κατά τις νέες αδειοδοτήσεις λειτουργίας των ραδιοφωνικών σταθμών, άδεια θα λαμβάνουν μόνο οι ανώνυμες εταιρίες.


Από τη δημοτική παράταξη, ο δημοτικός σύμβουλος Γιώργος Αναγνωστόπουλος ζήτησε να γίνει  συζήτησε σε ειδική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου,  καθώς και να παγώσει η σχετική  διάταξη. Ο Μάκης Γιομπαζολιάς ζήτησε να μην γίνει ανώνυμη εταιρεία, οι δημοτικές επιχειρήσεις να εξαιρεθούν από το συγκεκριμένο νόμο. 


Ο δημοτικός σύμβουλος της “Ανοιχτής Πόλης” Ρήγας Αξελός τόνισε ότι η Αθήνα δεν έχει ανάγκη έναν ακόμη σταθμό που θα λειτουργεί στη βάση της λογικής του κέρδους και πρόσθεσε ότι  τόσο ο κώδικας δήμων και κοινοτήτων  όσο και ο νόμος Ρουσόπουλου κινούνται  στην κατεύθυνση της μετατροπής του κοινωνικού αγαθού της  ενημέρωσης  σε εμπόρευμα. Δήλωσε ότι η “Ανοιχτή Πόλη”  είναι ενάντια  στη μετατροπή σε ΑΕ ή σε εταιρεία ειδικού σκοπού και ζήτησε να διασφαλιστεί η πλήρης και σταθερή εργασία των εργαζομένων.



Ο επικεφαλής  του δημοτικού συνδυασμού “Συμπαράταξη για την Αθήνα” , Στέλιος  Λάμπρου, τόνισε ότι  στη θέση των εργαζομένων του Αθήνα 9,84  βρίσκονται  χιλιάδες άλλοι εργαζόμενοι σε περίπου 1900 επιχειρήσεις  σε όλη τη χώρα. Πρόσθεσε ότι  στηρίζει ολόπλευρα των αγώνα των εργαζομένων στο ραδιόφωνο, στο ξενόγλωσσο και στην ιστοσελίδα του σταθμού. Ο κ. Λάμπρου πρόσθεσε ότι οι  εργαζόμενοι στο σταθμό δεν πρέπει να πληρώσουν  τις λανθασμένες επιλογές των δημοτικών αρχών. 


Ο δήμαρχος Αθηναίων, Νικήτας Κακλαμάνης τόνισε ότι όταν έρθει η ώρα να εφαρμοστεί ο νόμος Ρουσόπουλου περί αδειοδοτήσεων, αν ο Αθήνα 9,84 δεν έχει γίνει Α.Ε.  θα χάσει και τη συχνότητα εκπομπής.  Ζήτησε μάλιστα από την αντιπολίτευση να ζητήσει με τροπολογία στη Βουλή την κατάργηση της διάταξης Ρουσόπουλου. 



Δεν υπάρχουν σχόλια: