3 Νοε 2008

Το θέμα του Α984 στο Δημ. Συμβούλιο

Αθήνα, Ελλάδα 03/11/2008 20:08 (ΑΠΕ)

Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας - Συζήτηση για τον Ρ/Σ "Αθήνα 9,84"

Από τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας των εργαζομένων (φωτό Eurokinissi)

Η συζήτηση για μια επικείμενη μετατροπή του δημοτικού Ρ/Σ "Αθήνα 9.84" σε Ανώνυμη Εταιρεία, βάσει του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων και της διάταξης του νόμου του πρώην υπουργού Επικρατείας Θεόδωρου Ρουσόπουλου, η οποία προβλέπει τη μετατροπή των δημοτικών ραδιοφωνικών επιχειρήσεων σε Α.Ε. ώστε να μπορούν να πάρουν άδειες λειτουργίας ως μέσα ενημέρωσης, κυριάρχησε στην προ-ημερήσιας διάταξης συζήτηση κατά το σημερινό Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας.

"Η επιχειρούμενη μετατροπή των δημοτικών ραδιοφωνικών σταθμών σε Α.Ε. είναι κατ' εξοχήν πολιτικό θέμα και όχι οικονομικό ή τεχνικής φύσης, όπως επιχειρούν να το παρουσιάσουν", τόνισε στο δημοτικό συμβούλιο ο εκπρόσωπος των εργαζομένων στο ΔΣ του 9,84, Δημήτρης Ζώνιος, καταθέτοντας το ψήφισμα που ενέκρινε η γενική συνέλευση των εργαζομένων στον "Αθήνα 9,84", στον "AIR 104,4" και στην ιστοσελίδα "www.athina984.gr".

Οι εργαζόμενοι ζητούν με το ψήφισμα την πλήρη και σταθερή εργασία όλων των εργαζομένων, την εξασφάλιση των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων τους, καθώς και την κατάργηση του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων, και την απόσυρση της διάταξης του "νόμου Ρουσόπουλου".

Για απαξίωση του επαγγέλματος της δημοσιογραφίας έκανε λόγο ο εκπρόσωπος των δημοσιογράφων του 9,84 στο ΔΣ της ΕΣΗΕΑ, Γιάννης Λαυράνος.

Στο δημοτικό συμβούλιο παρέστησαν, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος και ο γ.γ. της ΠΟΕΣΥ, εκπρόσωποι της ΕΣΗΕΑ και σωματείων τεχνικών της ραδιοφωνίας και της τηλεόρασης.

"Ό, τι ακούγεται για εμπορευματοποίηση είναι αποκλειστικά ψεύδος" τόνισε ο Θανάσης Καφέζας, πρόεδρος της Δημοτικής Επιχείρησης Ραδιοφωνίας 9,84 (ΔΕΡΑ).

Εκπροσωπώντας τη δημοτική αρχή, ο κ. Καφέζας εξήγησε, μεταξύ άλλων, ότι όταν ο Ρ/Σ γίνει Α.Ε. η εταιρεία θα είναι αμιγώς δημοτική. "Όσα χρήματα έχει δυνατότητα να τζιράρει τόσους εργαζόμενους θα παίρνει" είπε.

Για το ζήτημα της "μεταφοράς" των δημοσιογράφων και των υπόλοιπων εργαζομένων, ο πρόεδρος της ΔΕΡΑ είπε πως είναι μια δυνατότητα διεξόδου σε όσους εργάζονται, συμπλήρωσε δε ότι αυτή δύναται να γίνει κρατώντας τα ασφαλιστικά τους δικαιώματα.

Αφού υπενθύμισε ότι έχει κάνει αίτηση για παράταση του Κώδικα εδώ και έναν μήνα, ο δήμαρχος Αθηναίων, Νικήτας Κακλαμάνης τόνισε ότι "το θέμα είναι πότε θα ενεργοποιηθεί ο "νόμος Ρουσόπουλου", που αν γίνει και δεν είμαστε Α.Ε., θα κλείσουμε". "Ας έχουμε κάνει την προετοιμασία" συμπλήρωσε ο κ. Κακλαμάνης.

Επιπλέον, κάνοντας αναφορά στην τοποθέτηση του δημοτικού σύμβουλου με την παράταξη "Η Αθήνα Αλλά-ζει", Γεράσιμου Γιομπαζολιά, όπου τόνιζε πως οι δημοτικές παρατάξεις οφείλουν να έχουν κοινή στάση ανεξαρτήτως των θέσεων των κομμάτων που εκπροσωπούν, ο δήμαρχος Αθηναίων "κάλεσε" όλες τις δημοτικές παρατάξεις της αντιπολίτευσης να κάνουν πρόταση τροπολογίας για να καταργηθεί η διάταξη του "νόμου Ρουσόπουλου".

Της παρέμβασης του κ. Κακλαμάνη, προηγήθηκαν οι τοποθετήσεις των εκπροσώπων των δημοτικών παρατάξεων.

Την αντίθεση της παράταξης "Η Αθήνας Αλλά-ζει" στην ανωνυμοποίηση του Ρ/Σ, εξέφρασε ο δημοτικός σύμβουλος και μέλος του ΔΣ του 9,84, Γεράσιμος Γιομπαζολιάς.

"Ο Κώδικας δεν επιβάλλει να γίνουν Α.Ε. οι δημοτικές ραδιοφωνικές επιχειρήσεις μέχρι 31/12/08 (σ.σ. οπότε είναι η καταληκτική ημερομηνία) ή μέχρι την παράταση του Ιουλίου, αλλά τις εξαιρεί" είπε ο κ. Γιομπαζολιάς, ενώ σύμφωνα με τον κ. Καφέζα, το σημείο αυτό δεν είναι σαφές.

Την "κάθετη" αντίθεσή της παράταξής του τόσο στη μετατροπή του ρ/σ σε Α.Ε. όσο και σε Α.Ε. ειδικού σκοπού, εξέφρασε με τη σειρά του ο δημοτικός σύμβουλος της "Ανοιχτής Πόλης", Ρήγας Αξελός, ο οποίος τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι το ζήτημα θα πρέπει να συζητηθεί στα πλαίσια της ημερήσιας διάταξης.

Τέλος, ο επικεφαλής της "Συμπαράταξης για την Αθήνα", Στέλιος Λάμπρου, τόνισε ότι οι δεν πρέπει να πληρώσουν οι εργαζόμενοι τις ευθύνες όλων των προηγούμενων δημοτικών αρχών που δημιούργησαν το πρόβλημα".
Από τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας των εργαζομένων (φωτό Eurokinissi)


--- Τέλος Τηλεγραφήματος του ΑΠΕ --- 

Καθ' όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης του Δημ. Συμβουλίου, οι εργαζόμενοι στον Α984, το AIR 104,4 και το πόρταλ www.athina984.gr πραγματοποιούσαν στάση εργασίας και συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το Δημαρχιακό Μεγαρο. Μεταξύ των συνθημάτων που ακούστηκαν ήταν και τα:

"Σ' αυτό που σχεδιάζεται ετούτο το χειμώνα
απάντηση θα δώσουμε με ενότητα και αγώνα"

"Δημόσια περιουσία είναι τα FM
όχι στα τσιράκια του Εφραίμ"

"Δεν θα μας το κλείσεις μάνι-μάνι
Κακλαμάνη, Κακλαμάνη"



Φωτογραφίες: Eurokinissi

Δεν υπάρχουν σχόλια: