24 Νοε 2008

Στη Βουλή το θέμα των δημοτικών ραδιοφώνων

Επίκαιρη ερώτηση για τις εξελίξεις στους δημοτικούς ραδιοφωνικούς σταθμούς κατέθεσε στη Βουλή, για τον υπουργό Εσωτερικών Προκόπη Παυλόπουλο, η βουλευτής του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη.

Η βουλευτής του Κόμματος στην Επίκαιρη Ερώτηση επισημαίνει: «Σε κινητοποιήσεις βρίσκονται οι δημοσιογράφοι και οι εργαζόμενοι στους δημοτικούς ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς τόσο στην Αττική ("Αθήνα 9,84", "Επικοινωνία", "Ξένιο 94,3" κ.ά.) όσο και στην υπόλοιπη χώρα. Οι εργαζόμενοι διεκδικούν το δικαίωμά τους για σταθερή εργασία με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα για όλους και για να μη μετατραπούν οι δημοτικοί ραδιοφωνικοί και τηλεοπτικοί σταθμοί σε ανώνυμες εταιρείες κάτι που θα έχει σαν αποτέλεσμα το κλείσιμο ή το μαρασμό τους.

Με τον Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων προωθείται η εμπορευματοποίηση - ιδιωτικοποίηση κοινωνικών δικαιωμάτων και υπηρεσιών που πρέπει να παρέχονται δωρεάν από το κράτος. Ταυτόχρονα ο νόμος «Ρουσόπουλου» που θέτει σαν προϋπόθεση, για την αδειοδότηση των ηλεκτρονικών ΜΜΕ, τη μετατροπή τους σε Ανώνυμες Εταιρείες, στρέφεται κατά του δικαιώματος του λαού στην ενημέρωση και κατά των δικαιωμάτων των εργαζομένων στο χώρο των ΜΜΕ. Η ιδιωτικοποίηση ή το κλείσιμο των δημοτικών ραδιοφωνικών σταθμών θα επιβαρύνει την ήδη απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί στο χώρο των ΜΜΕ. Η ενημέρωση δεν είναι εμπόρευμα και είναι απαράδεκτο να αντιμετωπίζεται ως τέτοιο από την κυβέρνηση και την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Γι' αυτό το ΚΚΕ αντιτάχθηκε με αποφασιστικό και κατηγορηματικό τρόπο και καταψήφισε το σχετικό νόμο στη Βουλή.

Επιπλέον οι δημοσιογράφοι και οι εργαζόμενοι δεν ευθύνονται για τα ελλείμματα των δημοτικών ραδιοφωνικών σταθμών και τα προβλήματά τους. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να δεχτούν να πληρώσουν το κόστος».

Για τα παραπάνω η Λιάνα Κανέλλη ρωτά τον υπουργό Εσωτερικών τι μέτρα προτίθεται να πάρει ώστε να συνεχιστεί η λειτουργία δημοτικών ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών σταθμών με τη μορφή νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου και με διασφαλισμένα δικαιώματα των δημοσιογράφων και των εργαζομένων σε αυτά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: