3 Δεκ 2008

Αναιρεί τη δέσμευσή του ο Π. Παυλόπουλος

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και άλλες πολιτικές δυνάμεις επιμένουν, τόσο μέσα στη Βουλή, όσο και στη διοίκηση της ΚΕΔΚΕ, στην ιδιωτικοποίηση των δημοτικών υπηρεσιών και στην εμπορευματοποίηση του κοινωνικού αγαθού της ενημέρωσης. 
Οι μεν, με παραπλανητικά τερτίπια και οι δε, ασκώντας «αντιπολίτευση» της σιωπής, επιδιώκουν να μετατρέψουν τους δημοτικούς ραδιοφωνικούς σταθμούς σε ανώνυμες εταιρίες.

Επιλογή, που θα οδηγήσει συνειδητά στο κλείσιμό τους και στην απόλυση εκατοντάδων εργαζομένων.  
Ο υπουργός Εσωτερικών δεσμεύτηκε ότι ο νέος Κώδικας Δήμων και Κοινοτήτων, που επιβάλλει την αλλαγή της νομικής μορφής των δημοτικών επιχειρήσεων, δεν θα τεθεί σε εφαρμογή πριν τις 31 Δεκεμβρίου 2009. Στην ίδια τροπολογία, ωστόσο, περιέλαβε προσθήκη, με την οποία ουσιαστικά αναιρεί την πολιτική διαβεβαίωση που έδωσε στη συνάντηση με  εκπροσώπους των εργαζομένων των τεσσάρων δημοτικών ραδιοφωνικών σταθμών της Αττικής.
       

Εξίσου υποκριτική είναι και η στάση της διοίκησης της ΚΕΔΚΕ. Ενώ δεσμεύτηκε, με τη σύμφωνη γνώμη και του υπουργού Εσωτερικών, ότι, έπειτα από διαβούλευση με την ΕΣΗΕΑ, θα παρουσιάσει πρόταση που θα εξασφαλίζει τη βιωσιμότητα των δημοτικών ραδιοφωνικών σταθμών και τις θέσεις εργασίας των εργαζομένων σε αυτές, συνέταξε σχέδιο νομοθετικής ρύθμισης, με το οποίο δεν παρέχεται καμία απολύτως εγγύηση. Στο κείμενο αναφέρεται ότι οι εταιρείες ειδικού σκοπού Ραδιοφωνίας- Τηλεόρασης «Ανώνυμες Εταιρείες ΟΤΑ» εκπληρώνουν τους στόχους της δημόσιας υπηρεσίας, εξυπηρετώντας τις δημοκρατικές, κοινωνικές και πολιτιστικές ανάγκες. Παράλληλα, όμως, διατηρούνται οι διατάξεις του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων που προβλέπουν κλείσιμο αυτών των εταιρειών, εφόσον μετά από δύο χρόνια εμφανίσουν ζημιές σε τρεις οικονομικές χρήσεις.
Το γεγονός δε, ότι η συγκεκριμένη πρόταση (γνωστή ως «σχέδιο Παπαγεωργόπουλου») έχει ήδη παραληφθεί από τον υπουργό Εσωτερικών και φέρει ημερομηνία 18 Νοεμβρίου 2008, αποκαλύπτει τις πραγματικές διαθέσεις της διοίκησης της ΚΕΔΚΕ.

Καλούμε την κυβέρνηση κι εκείνες τις δυνάμεις της άφωνης «αντιπολίτευσης» να σταματήσουν τον εμπαιγμό και, ως πρώτο βήμα, να αποσύρουν άμεσα την επίμαχη διάταξη ( αρ.21, παρ.14) από το νομοσχέδιο για τη Δημοτική Αστυνομία.

Καλούμε τη διοίκηση της ΚΕΔΚΕ να συνεργαστεί με την  ΕΣΗΕΑ, όπως έχει δεσμευτεί, προκειμένου να διευθετηθεί οριστικά το πρόβλημα, που προέκυψε και με δική της ευθύνη.

Καλούμε τη διοίκηση της ΕΣΗΕΑ να υπερασπιστεί, όπως οφείλει, το κοινωνικό αγαθό της ενημέρωσης του λαού και τις θέσεις εργασίας των εργαζομένων. Να στηρίξει  εμπράκτως τα αιτήματα των εργαζομένων στα δημοτικά ραδιόφωνα, διαψεύδοντας τον ισχυρισμό του υπουργού Εσωτερικών, ενώπιον κοινοβουλευτικών συντακτών, ότι συναινεί στις κοινοβουλευτικές μεθοδεύσεις της κυβέρνησης.

Επαναλαμβάνουμε τις θέσεις των εργαζομένων για:
         
* Πλήρη και σταθερή εργασία για όλους τους εργαζόμενους και να μη θιγούν τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματά τους.   
         
* Την κατάργηση των διατάξεων του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων που επιβάλλουν την εμπορευματοποίηση των υπηρεσιών των δήμων.  
         
* Την απόσυρση της διάταξης του «νόμου Ρουσόπουλου», που υποχρεώνει τους δημοτικούς ραδιοφωνικούς σταθμούς ν’ αλλάξουν το νομικό καθεστώς λειτουργίας τους, για να πάρουν άδειες λειτουργίας ως μέσα ενημέρωσης.        


Οι εργαζόμενοι στα δημοτικά ραδιόφωνα πραγματοποιούμε νέα Γενική Συνέλευση την Τρίτη 9 Δεκεμβρίου για να εξετάσουμε τις τελευταίες εξελίξεις και να καθορίσουμε τη στάση μας.


Δημήτρης Ζώνιος, εκπρόσωπος εργαζομένων στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΑΘΗΝΑ 9,84
Γιάννης Λαυράνος, εκπρόσωπος ΑΘΗΝΑ 9,84 στο Μεικτό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ
Νίκος Σηφάκης, εκπρόσωπος ΚΑΝΑΛΙΟΥ 1 στο Μεικτό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ
Κώστας Γεωργακόπουλος, εκπρόσωπος ΞΕΝΙΟΥ 94,3 στο Μεικτό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ
Τάσος Τατάρογλου, εκπρόσωπος ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ  FM στο Μεικτό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: