1 Δεκ 2008

Θεσσαλονίκη:διαμαρτυρία ΠΟΕΣΥ

Διαμαρτυρία για το ενδεχόμενο αλλαγής του νομικού καθεστώτος των δημοτικών ραδιοτηλεοπτικών σταθμών σε ανώνυμες εταιρίες και του καθεστώτος εργασίας των δημοσιογράφων σε αυτούς πραγματοποιήθηκε, με πρωτοβουλία της ΠΟΕΣΥ.
Την αντίθεση τους, στην προοπτική αλλαγής του νομικού καθεστώτος των δημοτικών ραδιοτηλεοπτικών σταθμών σε Ανώνυμες Εταιρείες και του καθεστώτος εργασίας των δημοσιογράφων σε αυτούς, εξέφρασαν δημοσιογράφοι, σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας που διοργάνωσε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών έξω από το συνεδριακό κέντρο «Ι. Βελλίδης», στο οποίο διεξάγεται το τακτικό συνέδριο της ΚΕΔΚΕ.

«Δεν μπορεί ποτέ ο δημοσιογράφος να γίνει δημοτικός υπάλληλος. Μια τέτοια μετατροπή του νομικού καθεστώτος τους, που τίθεται ως προϋπόθεση για να αποκτήσουν άδειες λειτουργίας έχει ως αποτέλεσμα να σταματά η επιχορήγηση τους από τους δήμους και κατά προέκταση να απειλείται η βιωσιμότητα και το κοινωνικό τους έργο. Οι δημοσιογράφοι δεν μπορεί να είναι δημοτικοί υπάλληλοι, ούτε και τα δημοτικά ραδιοτηλεοπτικά μέσα να λειτουργούν σε ένα καθεστώς πλήρους εμπορευματοποίησης του κοινωνικού αγαθού της πληροφόρησης του λαού, εξαρτώμενα από την κεντρική ή την τοπική εξουσία. Ταυτόχρονα, εάν μετατραπεί το καθεστώς εργασίας των δημοσιογράφων, αλλά και άλλων κλάδων που εργάζονται σε αυτά, κινδυνεύουν ακόμη να διαγραφούν και από τις Ενώσεις τους. Πιστεύουμε ότι μόλις θα έρθει η συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής το πρόβλημα και το δίκαιο του αιτήματος μας θα γίνει κατανοητό», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της ΠΟΕΣΥ, Κλέαρχος Τσαουσίδης.

Το Δ.Σ. της ΠΟΕΣΥ καλύπτει πλήρως το ψήφισμα των εργαζομένων στους δημοτικούς ραδιοσταθμούς και διεκδικεί την «πλήρη και σταθερή εργασία για όλους τους εργαζόμενους, χωρίς να θιγούν τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματά τους», την «κατάργηση των διατάξεων του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων που επιβάλλουν την εμπορευματοποίηση των υπηρεσιών των δήμων» και την «απόσυρση της διάταξης του ``νόμου Ρουσόπουλου``, που υποχρεώνει τους δημοτικούς ραδιοφωνικούς σταθμούς ν’ αλλάξουν το νομικό καθεστώς λειτουργίας τους, για να
πάρουν άδειες λειτουργίας ως μέσα ενημέρωσης».

Στη κινητοποίηση συμμετείχε επίσης, ο γενικός γραμματέας της ΠΟΕΣΥ, Σταμάτης Νικολόπουλος, μέλη της διοίκησης της ΕΣΗΕΜ-Θ, εργαζόμενοι στους δημοτικούς ραδιοσταθμούς και μέλη των δημοσιογραφικών ενώσεων.

Τους συγκεντρωμένους δημοσιογράφους χαιρέτησε κατά την είσοδο του στο κτίριο ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: